Ga naar de inhoud

Zin in een lekkere douche of een bad wanneer u thuiskomt na uw vakantie? Spoel dan vooraf de kranen even door. Als kranen een tijd niet worden gebruikt en het water langere tijd stilstaat, is dat bij warmere temperaturen namelijk een ideale voedingsbodem voor de legionellabacterie.

Wat is legionella?
Deze bacterie komt voor in grondwater, oppervlaktewater en drinkwater. De legionellabacterie is pas gevaarlijk als hij zich vermenigvuldigt en via druppels waternevel in de lucht komt die u inademt. Water vernevelt bijvoorbeeld in een douche of een stoombad. De legionellabacterie vermenigvuldigt zich wanneer de temperatuur van het water tussen de 20 en 50 graden Celsius is of lange tijd stilstaat.

Besmetting met legionella gebeurt via de longen. U kunt alleen besmet raken als u de besmette druppels waternevel inademt. De bacterie kan in het ergste geval een ernstige longontsteking veroorzaken. Legionellagriep leidt tot koorts, hoofdpijn, spierpijn en hoesten. Meestal gaat deze ziekte zonder behandeling na enkele dagen vanzelf over.

Wat doet u eraan?
Als u een week of langer de kranen in en om uw huis niet heeft gebruikt, laat u één minuut alles doorlopen. Van uw tuinslang tot de douchekraan. Zorg dat u de douchekop in een emmer onder water neerlegt zodat de nevel niet vrijkomt. Ook helpt het om luchtbevochtigers in uw woning neer te zetten. Hiermee houdt u de luchtvochtigheid in huis op een gezond niveau en voorkomt u ongemakken als droge ogen, hoesten en concentratieproblemen. Vul deze met gekookt en afgekoeld water. Het is belangrijk om het reservoir regelmatig te reinigen en ontkalken. Het water dient u minimaal wekelijks te verversen.

Bekijk meer tips over het voorkomen van legionellabesmetting op gezondwonen.nl.